Run Madd, Run!

Ik hou er niet van. Sporten. Nooit van gehouden ook. Ik heb wel het één en ander geprobeerd hoor,ik heb als kind op turnen gezeten (dat vond ik geloof ik nog wel leuk), ben es bij de volleybalvereniging wezen kijken (neh.. toch maar niet). Heb 1 x een les aquajoggen meegedaan en een paar keer baantjes getrokken (blergh). Een maand of 2 op de sportschool rondgelopen (zo niet ik) maar het kon me geen van allen boeien. Duizend-en-één dingen die ik leuker vond om te doen.
Ergens in de jaren 80 heb ik mijn ultieme sportprestatie neergezet: ik heb een heel seizoen lang, samen met Mrs. Spongebob, op “beatballet” gezeten. Niet dat ik daar nou goed in was, sterker nog: ik wist mezelf nog wel es voor lul te zetten. Zat ik helemaal lekker in de beat, dacht dat ik het dansje van begin tot eind in mijn hoofd had zitten en ergens halverwege de dans gingen 25 meisjes heupzwaaiend naar links en ik in mijn eentje (helemaal in trance en met m’n ogen dicht) de hele gymzaal door naar rechts…
Dat is trouwens niet de reden dat ik gestopt ben, ik vond het echt leuk maar onze lerares kapte ermee en de nieuwe vonden we niks. Daarna heb ik weer jaren niks gedaan.

Maar goed, ik word een daagje ouder (en je weet inmiddels wat daar de gevolgen van zijn ;-)) en vond dat het nu toch echt tijd werd dat ik iets ging doen. De vraag was alleen wat dat dan moest gaan worden. Dat verzinnen over wat ik nou es zou gaan doen heeft zeker nog een jaar geduurd. Ik las her en der wel iets over mensen die met ene Evy (één of andere Belgische coach die je vertelt wanneer en hoe lang je moet rennen en wandelen) aan het lopen waren geslagen maar die waren me er allemaal te lyrisch over en van dat soort mensen word ik een beetje kriegel en dwars. “Kan niks zijn dat Evy-gebeuren“. Maar ja, toen las ik bij Jennifer dat ook zij met Evy aan het lopen geslagen was.

Kut Minder prettig!” dacht ik. Als zelfs zij het kan… Nee Jen, geintje :-P. Wat ik letterlijk dacht was “Minder Prettig! Als zelfs zij er positief over is dan moet het echt wel wat zijn“. Jen is, of beter gezegd: was net zo onsportief als ik. Daarbuiten lijken we in nog veel meer opzichten op elkaar dus tsja… nu had ik geen reden meer om het niet te proberen. Het heeft het daarna nog wel een maand of 2 geduurd maar ineens op een dinsdagavond kreeg ik de geest en heb me om half 11 ‘s-avond omgekleed en ben gaan lopen. Nou… ik heb het geweten. 42 Jaar niets aan sport doen in combinatie met -teveel- roken kreeg ik voor m’n poten benen gegooid. Echt, die eerste les stelt niks voor (1 minuut rennen 1 minuut wandelen, 2 minuten rennen 2 minuten wandelen, nog een keer 2 minuten rennen 2 minuten wandelen en dan als laatste nog 3 minuten rennen) maar ik liep te hijgen als een oud postpaard, had een hoofd als een overrijpe tomaat en kon m’n ene voet niet meer voor m’n andere zetten. In totaal maar acht minuten rennen met daar tussendoor nog rustpauzes ook… om je dood te schamen!

Zonder dat ik aan wie dan ook had verteld dat ik aan het Evy-en was geslagen (sommige dingen moet je nou eenmaal niet over lullen maar gewoon doen) kreeg ik net nadat ik die 1e les gelopen had een sms van Mrs. Spongebob: of ik die Evy-lessen had voor haar. Natuurlijk was dat teveel van het goede voor me en dus  heb ik haar verteld dat ik de dag ervoor toevallig ook begonnen was. Mrs Sponge is ook gaan lopen en sinds die dag houden we elkaar steeds op de hoogte van hoe de lessen gegaan zijn.  Ook al liepen we niet samen toch werkte dit heel motiverend. Als ik het wel es ff “niet zag zitten” omdat een les niet lekker ging dan hielp het als ik haar hoorde zeggen dat zij ‘m ook lastig vond. Het was niet zozeer een kwestie van gedeelde smart is halve smart maar meer een bevestiging dat het niet raar of slecht was wanneer het niet iedere keer even gemakkelijk ging. Nog veel leuker is het om het er met elkaar over te hebben wanneer een les juist wel heel erg lekker was gegaan. Of wanneer je het weer een paar minuten langer volhield. Ook prettig is dat er geen enkele competitie is. Het maakt ons geen reet uit wie er harder loopt of wie het meer minuten volhoudt. Loop je een dag niet dan gaat de ander daar niet over lopen zeuren, loop je een les 2 keer omdat je hem “lastig” vond dan zal de ander je alleen maar steunen. Helaas gaan onze lessen inmiddels niet gelijk meer op, Mrs. Sponge is net op vakantie geweest dus heeft een paar lessen gemist.

Ik heb eergisteren mijn laatste les van de 0 tot 5km sessies gelopen. Niet in een moordend tempo want, naar wat ik hoor, moet ik in een half uur 5km kunnen lopen en ik kom maar aan de 4.22km. Daarentegen kan ik inmiddels wel met hele kleine rustpauzes tussendoor (1 minuut) 50 minuten achterelkaar rennen en hou ik het een half uur achterelkaar vol zonder pauze te nemen.

Run Madd Run

Misschien ga ik in de toekomst aan de 5 tot 10km sessie beginnen maar voorlopig ga ik eerst even een tijdje door met om de dag te blijven lopen. Afhankelijk van wanneer het wat koeler wordt (want echt geloof me: het is nu eigenlijk écht veel te heet om te rennen… soms was het zo heet dat ik pas om 12 uur ‘s-nachts mijn rondje ging doen!) ga ik dan wellicht proberen meer kilometers te maken.Voor nu ben ik al trots op mezelf dat ik zo ver gekomen ben en is het zaak dat ik iets ga bedenken om het vol te blijven houden want alhoewel het lopen me nu -meestal- goed afgaat begint de verveling al toe te slaan. Naarmate de lessen langer gaan duren begin ik me steeds meer te vervelen

Mocht je door dit verhaal ook over de streep getrokken zijn maar de lessen nergens kunnen vinden hier kun je ze (nog) downloaden. Evy Gruyaert, Start to Run, 0 tot 5km en 5 tot 10km. Succes!

16 Thoughts on “Run Madd, Run!

 1. Diep respect !!
  Ik doe je het echt niet na.

  Zonder iets af te doen aan de prestatie, vind ik het verder persoonlijk ook zooooo saai, zo in je eentje lopen. Zou me echt ‘lopen’ te vervelen. Dan liever een uur achter een bal aan rennen :-))

 2. Graag gedaan.. ik had ook niet anders van je verwacht dan dat je het leuk zou vinden aangezien wij zoals je zelf al zegt behoorlijk wat overeenkomsten hebben

  Wat goed dat je de 0-5 km sessie hebt afgerond! Super, ik ben trots op je! En die snelheid is wel het laatste waar je je druk om moet maken, dat komt vanzelf wel. Ik ben ook nog steeds retetraag (ja, echt, op de vier mijl loop ik gemiddeld 3 minuten langzamer dan de langzaamste deelnemer) maar dat komt allemaal. Ik loop volgende week de laatste les van de 5-10 km, en ga me dan richten op snelheid.

  Meid, ik ben fier op je!

 3. @ Jenni : goed van je dat je Madd hebt kunnen inspireren voor de Evy lessen. Denk dat ze binnen afzienbare tijd ook aan de 5-10 km sessie gaat beginnen. Het heeft even geduurd, maar de dames krijgen nu de smaak te pakken.
  Ik durf iig geen wedstrijdje meer tegen ze te lopen ;-))

 4. @Jen: Ik houd me dan maar aan jou vast

  @Huey: Doe normaal gekkenhuis.. jij loopt ons er 4 x uit (maar geef het een jaar ofzo ;-))

 5. Oh Madd, jij zit zo vaak over het zelfde te loggen of ik denk het zelfde als jij. Of leef hetzelfde als jij.

  Ik heb Evy ook al even achter de rug.. ging langer lopen en vond het vervelend worden. Die 5 was genoeg, moest nieuwe uitdaging zoeken en gevonden. Ik ga gewoon voor die 5km binnen het half uur, moet ik er nog 7 minuten aflopen.
  12 sept is de bedrijvenloop en daar moet het gebeuren. en ja.. ik vond de kou en de sneeuw ook makkelijker lopen dan de hitte. Maar we gaan door.

  http://zijookweer.web-log.nl/zijookweer/zaterdagmijmeringen

 6. @ Huey: ze heeft zichzelf geïnspireerd.. het enige wat ik heb gedaan is opscheppen over mezelf op mijn blog. En die stiekemerd ging gewoon meerennen zonder iets te zeggen

  Ik had even het onsmakelijke idee me in te schrijven voor de Dam tot Dam 4 mijl, maar zie er vanaf. Nog veel te langzaam en zo.. volgend jaar maar

 7. Iedereen om me heen is aan het hardlopen geslagen en nu dit poostje, zucht…. Wrijf het er maar in Ik heb mezelf nog even respijt gegeven, als ik uitgepfeifferd ben, ga ik ook een poging wagen :-s
  Dat van die verveling is herkenbaar. In mijn donkere sportverleden, was dat ook altijd de reden om weer te stoppen.
  Enniewee, vind je ’n hele Ms Sporty

 8. Goed joh! Echt super!

 9. @Siem: laat je niet gek maken hoor, eerst maar es zien hoeveel van ons het over 6 maanden nog steeds vol weten te houden

  @Zij haha, inderdaad! Het komt aardig overeen allemaal Blij om te horen dat ik niet de enige ben die t eigenlijk veel te warm vind!

 10. Om die reden loop ik dus ook s’morgens vroeg, bij voorkeur rond zes uur.. geen last van de warmte

 11. @Jen Om 6 uur ligt een verstandig mens nog op bed

  Serieus: we hadden t er al eens over, Ik vind 6 uur sowieso geen tijd om te gaan lopen en dan zou ik op de dagen dat ik werk om 5 uur uit bed moeten en dat gaat me nét iets te ver ;-).

  (En dan wil ik ook nog es Demi niet alleen thuis laten én ik heb nog zat te doen als ik ‘s-avonds weer thuiskom en heb geen tijd (en vnl zin) om dan als een dweil op de bank te hangen omdat ik te vroeg ben opgestaan ;-))

  Maarreuh: van de winter, blijf je dan ook zo vroeg gaan? Daar moet ik helemaal niet aan denken, brrrrrr, koud!. Ik zie er nu al tegenop om ‘s-winters de kou in te gaan

 12. Nee, voor jou is s’morgens vroeg lopen sowieso geen optie, daar hebben we het al over gehad inderdaad. En S’winters zo vroeg lopen? Nee hoor, ik denk er niet over De reden dat ik zo vroeg loop is ook wel dat het zo lekker rustig is overal, maar ook dat het een stuk koeler is. Maar s’winters maakt dat toch niet uit, dan is het de hele dag en nacht koel

  Maar goed, de reden dat ik zo vroeg kán lopen, is dat ik gewoon klaarwakker ben rond half zes. Ik kan er niets aan doen, ik hoef er geen wekker voor te zetten, niets. Mijn ogen gaan gewoon open. Dus dan is het veel makkelijker om zo vroeg te gaan lopen. Had ik dat niet gehad, dan was ik ook nooit zo vroeg gaan lopen, hoor.. dan was ik wel later op de avond gegaan of zo.

 13. Ohw gelukkig, dus je bent niet helemaal knettergek

 14. Let op wat je zegt he.. we lijken op elkaar, weet je nog wel.. dus alle beledigingen aan mijn adres maak je indirect ook aan je eigen adres. Okee.. behalve het vroeg opstaan dan

 15. en het boodschappenkarretje

 16. Oh ja.. en het boodschappenkarretje. En het roken. Zie je wel.. zat verschillen

Roept u maar!

Post Navigation