Medeleven

Ik was niet van plan er nog een keer over te beginnen maar toch, toch doe ik het nog een keer.

guusje_n2

In veel logs is er aandacht besteed aan het overlijden van Guusje Woesthoff (Nederhorst). Op andere logs (en in comments op de posts over het overlijden van Guusje) vroegen mensen zich af “waarom er zo’n ophef over gemaakt werd… ” “dat er elke dag mensen overlijden” “dat er alleen maar aandacht aan werd besteed omdat ze een BN’er was”.

Naar mijn mening werd er geen overdreven aandacht aan gegeven en je moet wel een ontzettende botte lompe lul zijn om te vinden dat er teveel aandacht gegeven kan worden aan het feit dat iemand op zo’n jonge leeftijd aan die ziekte overlijdt.
En nee, natuurlijk is het niet erger dan dat het iemand anders zou overkomen…
Ook ik kende haar natuurlijk niet persoonlijk. Ik kende haar alleen zoals de meesten van ons haar kenden. Als Roos die in GTST speelde, als Roos van “Ademnood”.
In die tijd vond ik het eigenlijk een beetje een “meutje”. Ergens daarna ben ik op een of andere manier anders over haar gaan denken. Geen id waarom maar ik vond haar gewoon leuk… zomaar, zonder speciale reden. Zoals je op het 1e gezicht iemand (die je niet kent) helemaal niks kan vinden of zoals je iemand , ook zonder aanwijsbare reden, “een leuk mens” vindt.

Guusje straalde iets uit, geluk, levenslust, enthousiasme, lol in haar leven….

Nee ik kende haar niet, nee het is niet erger voor haar en haar nabestaanden (en dan natuurlijk met name voor Dinand en Dean Maddy) dan dat het voor ieder ander zou zijn.
Ik heb het al eerder ergens gezegd: Als het mijn overbuurvrouw zou zijn, die ik ook absoluut niet ken (amper van gezicht zelfs) en haar zou zoiets overkomen zou ik het net zo verschrikkelijk vinden. Zou ik het ook in mijn log genoemd hebben, alleen al omdat ze van mijn leeftijd was en een baby had die maar net iets jonger dan Demi is en ik moet er niet aan denken hoe het zou zijn om te weten dat je je eigen kind niet op zal kunnen zien groeien.

En aan al die web-loggers die vinden dat er overdreven aandacht aan besteed is: hebben “we” dat dan ook niet gedaan bij de geboorte en het overlijden van Tessa* en bij het wel en wee van kleine Lotte?!
Ook dat zijn mensen die we (vrijwel geen van allen) persoonlijk kenden.

Het is niet zo slecht om zo nu en dan es stil te staan bij dat soort dingen, mee te leven met een ander. Zelfs als je ze niet kent…..

Dinand heeft gisteren op de site van Kane in zijn woorden omschreven wat het voor hem betekent heeft en als ik dat zo lees, dan ben ik alleen maar meer overtuigd dat dat medeleven, zelfs als je iemand niet persoonlijk kent, helemaal geen kwaad kan.

Het maakt ons (weer) menselijk….

11 Thoughts on “Medeleven

 1. laten we inderdaad dat stukje menselijkheid nooit nimmer veliezen medelevenheid en warmte voor elkaar
  zon simpel iets….

 2. Ik ben het helemaal met je eens!

 3. Dat laatste zinnetje is zo veelzeggend! Het maakt ons (weer) menselijk. Al die lieve reacties tonen nog een stuk menselijkheid. Degene die vinden dat dat overdreven is…tja, die zijn daar nog een heel eind van verwijderd!!

 4. ik kan hier niets anders aan toevoegen dan
  je hebt gelijk madd

 5. Empathie, gelukkig dat er velen zijn die dat wél hebben…

 6. Hoewel ik hier helemaal niets meer aan toe te voegen heb, wil ik toch reageren.
  Mooi geschreven Madd!

 7. ………..helemaal mee eens.

 8. Zeer wijze woorden….

 9. En meer……..hoeft er eigenlijk niet over gezegd te worden…

 10. En daar heb ik verders niks aan toe te voegen… goed gezegd, verwoord!!

  gr Babs

Roept u maar!

Post Navigation