Je bent een rund als je aan blowen begint.

je bent 11 jaar, en anders dan anderen van je leeftijd
altijd ging je wel met wat ouderen om.
met leeftijdsgenoten kon je natuurlijk nog steeds aardig opschieten
maar je had altijd al die hang naar het wat oudere
waarschijnlijk waren die geestelijk wat verder
maar vooral meer richting het ontdekkende aan het gaan
aangezien ik nogal een kleine avonturier was
(kan me nog genoeg middagen herinneren, dat ik wereldreisje aan het spelen was)
voelde ik mij daartoe erg aangetrokken
op een gegeven moment komt dan ook het punt drugs aan de beurt
er drong een soort conifeer- kruidachtige melange je neus te binnen.
dat drong tot het uiterste je hersenen binnen, die prikkels, een waar genot
nog nieuwschieriger als dat je al was, vroeg je wat dat was.
dat is slecht voor je, was het antwoord
laat dat nou net het antwoord zijn dat mij nog meer trekt
natuurlijk wist je dat het te roken is(je bent namelijk niet blind)
en aangezien je ook al stiekem sigaretjes aan het roken was, wil je dat ook graag uitproberen.
daar vraag je dan beleefd om, met als antwoord, dat het beter is van niet .
doordrammen dan.
mag ik mag ik mag iiiiik?alsjeblieeeeft?
nou vooruit dan.
het was het begin van een mooi iets wat mij de afgrond in wou helpen.
je neemt een trekje, je voelt je longen in de brand staan, en probeert de hoest in te houden.
na nog een 5 tal trekjes ben je bang groen aan te lopen, dus geef je hem snel door.
een aantal seconde later begint het dan.
je krijgt het heet, voelt "iets" door je bloedbaan racen,
langzaam begint de grond aan je armen te trekken.
goed zicht heb ik tot dat moment nooit gehad.
maar alle kleuren waren zo waar, zo echt, dat ik ze bijna kon voelen
er gaat een wirwar van gedachtes door je hoofd.
wat is dit?hoe komt dit?en wat voel ik in godsnaam?
iedergeval niet hetzelfde als na een sigaretjehe?
wat is datte?oh, een eend.
HEY DANNY!
je schrikt wakker, en kijkt verduft om je heen.
wat heb jij?-het ultieme.
woohoooo dat mannetje is helemaal stoned.
ik kon er alleen maar om lachen, en het wou niet meer ophouden.
de tot dan toe mooiste dag van je leven is begonnen.

dit was dus mijn uitgebreide blowers introductie
het begin van het eindewat begon als een droom, begon later op een nachtmerrie te lijken
ik ken die droompjes nog allemaal,
enige jaren later ontmoette ik steven,
heb met hem uren gefilosofeerd.over werkelijk alles,
we zouden later zelfs nog onze eigen coffeeshop openen
het vreemde is, is dat het tot de laatste blow, nog een droom is
(en we kennen allemaal dat liedje van Marco Borsato nog wel)
maar ondertussen, probeert je geliefde jou te slopen
zonder dat je hetzelf door hebt, aangezien je in een droom zit.
ondertussen word je geniepiger, gaat meer voor je droom leven, dan voor jezelf.
je niet blowende contacten zeggen het al jarenstop ermee.het is slecht.
Het verandert je.
zelfs met mijn stiefvader als perfecte voorbeeld daarvan, wou dat niet tot me doordringen
tot ik er zelf wat last van kreeg
emotielozer werd ik al vanaf de allereerste keer
toen begonnen de emotiewisselingen
mensen snappen je niet, echte vrienden ook niet meer,
behalve diegenen die het ook doen
terwijl ze eigenlijk niet meer zeggen dan; Steek er nog 1 in de fik
het fotografische geheugen dat je eerst had, is verandert in een … (zijn geen woorden voor)
zelfs meegemaakt dat ik "opeens" vergat, waar ik over dacht.
en toch bleef ik maar doorgaan en doorgaan
tot een paar maanden geleden
het zat er daarvoor al aan te komenmaar dat waren meer woorden dan daden
meer van; ja ik ga minderen
maar dat kan nieter zijn maar 2 dingen:blowen en niet blowen
toen ik eenmaal echt stopte, was het zoveel makkelijker dan ik dachtnooit gedacht
dat je na 4 jaar intensief blowen er zo gemakkelijk vanaf komt
het geheugen is inmiddels op de goede weg terug,
maar het duurt nog maanden, zoniet jaren,
voor het weer even fotografisch is als dat het ooit was
de emotiewisselingen zullen hopelijk ook verdwijnen
de emotieloosheid minder (maar da’s ook een familietrekje ;-))
wonden die wel zullen helen, maar littekens die niet vergaan

ik hoop echt, dat iedereen die blowt zichzelf tegen komt en stopt
anders zijn die over een luttel aantal jaren,
even diep gezonken als dat ik was, zoniet verder
en datdat gun je echt niemand

Danny, 24-02-2005

25 Thoughts on “Je bent een rund als je aan blowen begint.

 1. ik dacht al, dit is niet Madd’s schrijfstijl

  wat een openhartig verhaal Danny, en in zekere zin herkenbaar. ik heb zelf ook jaren geblowd, dagelijks, tot ik op een gegeven moment gewoon gek werd van het gevoel. het enige dat ik maar kon denken was: alsjeblieft, haal me hieruit, anders doe ik mezelf wat aan! vanaf dat moment heb ik nog af en toe een hijsje genomen, maar verder dan dat laat ik het niet meer komen.

  goed dat je er nu van af kan blijven, houden zo!!

 2. Hee, wat een heerlijk verhaal. Dat moet moed geven aan anderen die willen stoppen. En ik hoop dat het opschrijven ervan jou sterkt in het gestopt zijn.

  Ik heb slechts een enkele keer geblowd, maar kwam tot de conclusie dat ik dat (net min als drank overigens) niet nodig had om het naar mijn zin te hebben. Gelukkig maar, als ik jouw verhaal zo lees. Ik vind het beresterk dat je er zo mee omgaat en het dan ook nog zo op kunt schrijven. Ik gok dat je hiermee iemand erg trots hebt gemaakt!

  En ik schat je in als een kanjer!

 3. Absoluut SmaRts… beretrots zelfs!

 4. I´m impressed, wijze en volwassen woorden voor een 16 jarige…

  (en das indirect ook een compliment voor jou Madd’

 5. Heel goed beschreven Danny.
  Ik had het “geluk”dat ik van mijn allereerste blow 5 uur ziek geweest ben en alleen maar heb liggen kotsen, anders was het denk hetzelfde gegaan…
  Knap dat je kon stoppen en de mensen kan (blijven) ontwijken die je weer over zouden kunnen halen.

  (en aan de eigenaresse van dit log: wat een superzoon ! Kunnen menig volwassenen nog een voorbeeld aan nemen)

 6. Wie had ooit gedacht dat jij mij nog eens tot tranen zou ontroeren??????
  Mooi geschreven, en gedurft om het te plaatsen.
  Kanjer, enne houwen zo!! je komt er wel
  love you , trust

 7. Waanzinnig, Dan, deze ‘bekentenis’. En je moeder heeft gelijk: op wat vermiste leestekentjes na, schrijf je gewoon erg goed!

  En wat betreft inhoudelijk; kan niks anders dan; keep up the good work! Vooral op jouw leeftijd is een bepaalde gewoonte aan-, afleren 1 van de moeilijkste dingen die er bestaat. Verleidingen zijn erg moeilijk te weerstaan. Onder druk van de media, van je ‘vrienden’, van je situatie. En ben je dan al wat anders dan anders (lees; intelligenter, bijdehandter) dan de gemiddelde 15/16-jarige, valt ‘t helemaal niet mee (of juist wel?).

  Zonder nu weer als die herhalende ouwe lul te beginnen, je kent ‘t verhaal van Eamel’s broer. 46 jaar en volledig afhankelijk van alcohol en wiet. Uitzichtloos bestaan. Eamel’s broer heeft geen korte termijn geheugen meer; weet niet waarom er ineens vierhonderd euri van z’n rekening mist en vooral niet waaraan dat is opgegaan. Gevolg van 30 jaar blowen.

  En hoewel Eamel een paar keer in z’n leven geblowd heeft, was de laatste keer toch wel de les: 2,5 dag op een vreemd bed gelegen, naakt en daaropvolgend drie dagen met poten (euh.. benen ;-D) als beton. En dat als resultaat van vier Rochefort Abdijpilsjes a 12% en 3 superskunk-home-made jointjes. Nee, ik heb m’n les wel geleerd..

  Anyway, forget deze boring anekdote: r.e.s.p.e.c.t., Dan! Keep it up!

 8. Wat onzettend goed dat het je gelukt is Danny.
  Ik heb tot een aantal jaar geleden af en toe eens geblowt, tegen de pijn. Ik ben te veel een controlfreak om me helemaal over te geven aan de roes van wiet (of alcohol) en ik geloof dat dat me “gered” heeft van heel veel ellende.

  Ik ben blij dat je door de beneveling nog besefte dat je verkeerd bezig was en dat je de kracht had er uit te stappen.
  Ik kon niet echt opmaken waarom je, na het beginnen, door ging. Ik kan het wel invullen denk ik. Want welke puber heeft zich nou niet (een tijdje) ellendig gevoeld?
  Wiet is een tijdelijke troost, tot je weer nuchter wordt en je alleen maar bezig bent er voor te zorgen dat je weer terug komt in die roes.
  De beste drug is de steun en liefde van je familie en vrienden, dat geeft je pas echt vleugels.
  En ik weet zeker dat je dat nu al ervaart met de trots van je moeder.
  Je bent een kanjer!

 9. Ik ben ook trots mag dat?

 10. Twee keer gelezen. Heel indrukwekkend, openhartig, ontroerend.

 11. Dan……ik sta met een bek vol tanden ! Je laat me kompleet sprakeloos. Is dit door ‘onze’ Dan geschreven ?
  Whow ! en nog eens WHOW met hoofdletters.
  Klasse, klasse, klasse. Ik weet zeker dat je moeder reuze trots is en de boel niet droog heeft weten te houden (terecht). Dit moet je vader beslist ook wat doen.
  Je bent al een heel eind op weg en ik zou zeggen ‘keep up the good work’ . Je kan het nog heel ver gaan schoppen.
  Als de wil er is volgt de rest. Gaat niet altijd vanzelf en niet van een leien dakje, maar hou jezelf voor dat de aanhouder wint, ook al duurt het soms wat langer dan je denkt.

  Cu soon
  H.

 12. Ik heb flink geblowd…..24/7. Tot ik een keer een paniekaanval kreeg…. nooit meer aangeraakt.

 13. Knap verwoord, neefje van me. Ik hoop dat je alsmaar gelukkiger wordt van datgene wat je onderneemt en dat je daarbij jezelf en je familie een warm, vertrouwd gevoel geeft, zodat het leven er alsmaar mooier voor jou en hen uit gaat zien. Bijt je vast in je talenten dan komt alles goed! En mocht je ergens mee zitten, trek dan aan de bel bij je pa/ma of iemand anders uit je naaste omgeving, maar laat die kolerezooi in ieder geval lekker staan!

  Smak
  Je nichtje Iris

 14. Hmmmm… ja het kan echt een probleem zijn. Zelf ben ik een gelukkige wietroker. Ik koop 1 zakje per twee maanden en rook af en toe voor het slapen gaan een pretshagje omdat ik daar zo goed op kan filosoferen.

 15. F*ck wat een verhaal, m’n bek valt open….

  Ik zal er lering uit trekken en niet beginnen, al ben ik die expirimenterende fase al voorbij, ik zou nog moeten beginnen, maar doe het maar niet…

 16. Jeetje man, goed geschreven en heel knap dat je er zo ineens mee gekapt bent. Ben getrouwd met een blower, hij is begonnen op zijn elfde en is nu dertig, en ja, nu pas “ziet” hij dat het zo niet langer kan….gevolg: afkicken bij Kentron (afkickcentrum).
  Ik ben blij dat jij er nu al achter bent dat het je leven verziekt. Ga zo door!
  Liefs, Marjolein

 17. Jeetje wat dapper om dit zo op te schrijven en wat goed dat je ingezien hebt dat het uitzichtloos is! Zelf heb ik een jaar of wat elke dag geblowt tot ik ondekte dat ik zonder niet meer kon slapen en dat het te veel geld koste door de vreetkick (want die bleef). Ik ben van de een op de andere dag gestopt, ik was er klaar mee.

 18. Ik ben enorm trots op je jochie..

  Mensen ontmoeten elkaar in een leven, een reis, en wisselen daarbij kennis uit, soms moet je praten, soms luisteren, soms allebei, soms moet je wat leren, soms niet… enz.

  Geloof dat dit de eerste keer is dat je term “stiefvader” gebruikt, rot woord eigenlijk, ben jij dan een stiefbroer?, ik dwaal af…

 19. mensen die blowen dwalen af,dus danny blijf op het juiste pad!!!

 20. @Uzay: nee, hij is geen stiefbroer. Als je het letterlijk bij de naam zou willen noemen is hij een halfbroer.
  Zijn zus en hij hebben nl dezelfde moeder maar wel een andere vader.

  Stiefvaders/moeders, -broers en -zussen hebben geen enkele bloedband… kortom: als ik zou zijn hertrouwd met een man die al kinderen gehad zou hebben dan zou hij een stiefzus/broer gehad hebben. Met Demi heeft hij wel degelijk een bloedband dus is hij geen stiefbroer.

 21. hey Danny, thanxx voor je mooie oprechte verhaal. Ik heb me vaak afgevraagd waarom mensen beginnen met die rotzooi. Ik heb zelf namelijk nooit de behoefte gehad, ik was zelfs te eigenwijs om aan sigaretten te beginnen, alleen al omdat iedereen dat deed en men vond dat ik dat ook moest doen.

  Maar je verhaal, zo mooi omschreven. Het deed me denken aan mijn morfine ervaring toen ik op IC lag. Toen zag ik ook van die vreemde doch prachtige dingen, kon vliegen en bevond me tussen de cartoons.

  Kan ik dit blowen ook vergelijken met het gebruik van die pillen die ze nu nemen op dance evenementen om het dansen e.d. vol te houden? Iemand die ik zeer lief heb wil dat eens uitproberen en ik heb er absoluut geen goed gevoel bij.

 22. Zó, en nú durf ik wel te reageren !
  Jij bent er eerder achter dan ik dat was. Dat van dat geheugen, zomaar dingen vergeten terwijl je aan het vertellen was (stond steeds voor l*l) ;S hing me m’n strot uit. Het was net iedere keer zo’n zeepbel die uit elkaar spatte……húp, wég was het belangrijke wat ik wilde vertellen.
  Ook was ik smorgens de eerste uren niet aanspreekbaar en zág er niet uit. (dat is voor vrouwen best een beetje belangrijk, {dat van dat er een beetje uitzien} ) Vraag maar aan je moeder……

  Anyway, emotieloos werd ik er niet van…….wel erg duf en had niet echt veel zin meer om erop uit te gaan. (ik rookte “gelukkig” alleen s’avonds, dus overdag was ik “normaal”.
  Ik herken veel van je verhaal……dat het eraan zat te komen dat ik zou stoppen met blowen had ik al door, maar het moment wanneer was even afwachten.
  En nu………yeps ! Al een paar weken gestopt (ineens was ik het zát) en ik moet er NIET meer aan denken dat ik ooit nog een haaltje zou nemen. Báh !!!
  Voel me nu ZOveel beter én helderder !

  Ik vind het overigens wel een heel mooi stuk wat je hier even hebt neergezet hoor en ik had het ook eerder al wel gelezen, maar niet gereageerd.

  Bij deze dus…….! Helemaal geweldig kerel dat je er al ZO vroeg achter bent dat het rotzooi is wat je naar binnen haalt. (denk ook dat het te maken heeft met je omgeving…..je moeder, je zusje, je broertje, die het de moeite waard maken om er bewust bij te blijven.)

  Complimenten kerel !!!! (ik wilde dat IK al zo slim was geweest op jouw leeftijd ! )
  Liefs,
  Cat

 23. Proud of you Cat!

 24. Thnx! En wees jij maar proud op zo’n zoon……(nodeloos te zeggen, weet ik…maar toch.)
  (en verdorie wat kan ie goed l*llen zeg !) :-))

 25. I am.. en inderdaad: dat lullen van hem mankeert niks aan

Roept u maar!

Post Navigation