Ik weet het ook niet

Net als bijna iedereen hier heb ook ik mijn gedachten over de moord op Hans van Wieren. Het is alleen zo moeilijk om je gedachten hierover op papier te zetten zonder er een al te lang en onoverzichtelijk verhaal van te maken. Mede daardoor gisteren hierover niks te lezen hier.

Op zwart gaan, stille tochten, 1 minuut stilte… allemaal goed bedoelde initiatieven en ook nodig denk ik. Het helpt niet te voorkomen dat het weer zal gebeuren maar het laat in ieder geval wel zien dat er ook nog heel veel mensen zijn die het wel anders zouden willen, die nog wel geschokt zijn door dit soort gebeurtenissen.

Helaas hebben we allemaal hetzelfde probleem, niemand heeft het antwoord. Hoe stop je dit soort dingen.. wat moet er gebeuren om te voorkomen dat het steeds erger wordt en steeds vaker gaat gebeuren, dat we inderdaad gaan wennen aan dit soort berichten.

Ik heb ook de oplossing niet… ik vraag me soms af hoe de wereld eruit zal zien als al mijn kinderen volwassen zijn en het beangstigt me. Ik probeer te doen wat ik kan… in mijn geval door de manier waarop ik mijn kinderen probeer op te voeden. Respect voor een ander hebben, respect voor de spullen van een ander hebben, respect voor je (leef)omgeving maar ik geef eerlijk toe: het is verdomde moeilijk.

Als ik Danny (en andere kinderen van zijn leeftijd) soms hoor praten, zie hoe ze over bepaalde dingen denken, de dingen die ze normaal vinden dan vraag ik me af waar dat vandaan komt. (Btw: begrijp me niet verkeerd, het is nou echt niet zo dat ik Danny met een pistool naar school zie gaan en een leraar zie neerschieten maar ook hij vindt wel heel veel dingen gewoon waarvan ik denk dat het absoluut niet door de beugel kan…)

Hoe krijg je de wereld weer “normaal”?

49 Thoughts on “Ik weet het ook niet

 1. Wat is de definitie van “normaal”.
  Zolang als dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt, zal de wereld nooit normaal zijn…..

 2. Da’s waar… maar je begreep wel wat ik bedoelde denk ik…

 3. Ja, das ook waar ik me het “meeste” zorgen over maak.
  Wordt mijn kind zoals ik hoop dat het wordt, met mijn waarden en normen of wordt het verpest door de omgeving en heeft mijn opvoeding 0,0 effect……

 4. Morgen is er geen oplossing en kan het zo weer gebeuren. Het ligt in onze handen of het over 20 jaar nog kan gebeuren. Oftewel wat doen we met de opvoeding en wat doet de regering met de problemen op lange termijn…

 5. Bij de regering neerleggen is gedeeltelijk wel erg makkelijk…. een jongen van 17 maakt een leraar af en de regering had er iets aan moeten doen?!

  Hebben we zelf dan helemaal geen verantwoordelijkheden meer?

 6. Laat ik het anders zeggen: stel, jij had in de regering gezeten: had jij dit dan kunnen voorkomen?!

 7. Hoho, je begrijpt me verkeerd. Ik deel jou verweer op mijn opmerking, maar dat bedoel ik niet.

  Ik bedoel, het is aan ons om goed op te voeden en aan de regering om de problemen in de samenleving tegen te gaan. Oftewel de omgeving die schadelijk is voor de opvoeding zoveel mogelijk ‘gezonder’ te maken, zodat een kind niet in het negatieve van de opvoeding afwijkt…

 8. Ik ben het helemaal met je eens en word er echt schijtziek van dat ik elke dag hoor dat de overheid moet helpen want onze zoon doet nooit iets thuis…

  Sorry ik laat me even gaan, maar ik kom die dingen dagelijks tegen en dat stoot me tegen de borst!

 9. Nee, de regering kan het niet voorkomen, de ouders konden het niet voorkomen, niemand kan het voorkomen.
  Je hebt zieke geesten, rare mensen, malloten en wat dan ook.
  Het enige wat je kan hopen is dat je ze nooit tegenkomt op je pad en dat jouw kind nooit zo wordt.
  Want geloof me, de moeder van dat joch zit met heel veel verdriet; om haar zoon, om haarzelf (zij heeft gefaald in haar gedachten), om die man en om het leven in het algemeen.

 10. Geeft niet ;-))

  Maar het is allemaal erg dubbel hoor.

  Ben het met je eens (maar dat wist je al ;-)) dat het onzin is om de verantwoording bij de overheid of andere instantie’s neer te leggen… aan de andere kant is het soms ook vreselijk frustrerend als je ergens hulp zoekt en je maar van het bekende kastje naar de muur gestuurd blijft worden.

 11. En dat is dus een voorbeeld waar de regering aan zou moeten werken…

 12. Die gast in Zwedem had ook tevergeefs psychische hulp gezocht…

 13. @Sis: misschien ooit over heen gelezen, maar waar werk je dan en wat voor opleiding doe je dan?

 14. Is het niet te voorkomen?! Ik weet het niet.

  Ga ik nu ff als een oud wijf klinken maar als je ziet hoe de wereld steeds veranderd…

  Als je de evolutie ziet tussen (ik noem maar wat) 100 jaar geleden en nu…. Het wordt er niet beter op. Hoe ziet t het er over 50 jaar uit? Is het dan echt alleen nog maar “ikke ikke ikke en de rest….”?!
  Zouden we niet beter af zijn met de “normen en waarden” (om het zo maar weer ff te noemen) van toen?

 15. Ik mag dan wel een broekie zijn Madd, maar ben het roerend met je eens, maar zie het niet over 50 jaar IkkeIkkeIkke worden! Dat is het nu al in grote en zelfs te grote mate!!!

  Hoe kan er anders een echtpaar al 5 jaar zoek zijn zonder dat iemand er wat van zegt?

 16. Ho Sis! Dat dat echtpaar niet eerder als vermist is opgegeven kan je de buitenwereld niet verwijten! Somige mensen leven nou eenmaal als kluizenaars. Ikzelf ben sinds een paar maanden amper in mijn eigen flat. Het zou mijn buren echt niet opvallen als ik ineens niet meer op kom dagen en mijn raam er wel verzorgt uit blijft zien.

 17. Het is wel eerder gezegd van dat echtpaar, alleen de politie “kon er niks mee”…..
  In dit geval dus duidelijk een aandachtspunt van de overheid.
  Alhoewel het niet uitgemaakt had voor wat betreft het in leven zijn van het echtpaar.

 18. @ Xan: You got mail!

  @ Cleo: Misschien niet, maar zou het 20 jaar geleden ook zo gegaan zijn?

 19. Je krijgt t nooit ideaal sis ;-P

 20. Ja, ik denk dat het 20 jaar geleden ook zo gegaan zou zijn.

 21. @ Madd: dat moet ook niet het doel zijn, want dat is water naar de zee dragen.

  @ Cleo: ik denk het niet. Als ik kijk naar mijn eigen jeugd en buurt zou dat niet gebeurd zijn. Nu wel!

 22. Als ik al kijk naar wat ik al dan niet tegen mijn ouders kon/durfde te zeggen dan weet ik wel zeker dat het 20 jaar geleden heel anders was.

  Ik leef niet in de veronderstelling dat vroeger alles beter was ofzo maar ik denk toch dat veel dingen qua opvoeding toch toen beter waren.

  Alles leuk en aardig, dat “losse” en “praten met je kids” van tegenwoordig maar zo nu en dan moeten ze ook maar es gewoon luisteren.

  Persoonlijk denk ik ook dat ik met name voor Danny altijd veel te makkelijk ben geweest

  (Au! ;-( )

 23. En toch weet ik het niet…Misschien is de criminaliteit wel net zo erg als 20 jaar geleden, maar door de bevolkingsgroei en aandacht van de media valt t misschien gewoon meer op?

 24. Ik moet helaas deze prettige discussie verlaten.. “duty calls” ff lekker Demi in bad doen en spetteren met water

  Tot straks weer!

 25. 20 jaar geleden zou het ook gebeurd zijn.
  20 jaar geleden namelijk (ik had het er toevallig even bij Madd over) is de vader van een vriendinnetje neergeschoten door z’n eigen zwager.
  Die zwager vond namelijk dat hij zijn gezin ongelukkig maakte door van het Westen naar Friesland te verhuizen voor z’n werk.
  Geen crimineel circuit, geen verkeerde opvoeding, gewoon wraak………

 26. @ Cleo: Daar heb je weer gelijk in!

  @ Madd: Have fun!

 27. En Madd, wel of niet makkelijk, een kind op een bepaalde leeftijd gaat altijd zijn/haar eigen gang. De enige hoop die we kunnen hebben met z’n allen is dat het op tijd inziet dat pa en ma niet altijd “zeiken” maar soms ook wel eens wat zinnigs te vertellen hebben.

 28. Rake opmerking Cleo en soms verlies ik die hoop wel eens als ik maar sommigen kijk…

 29. Ik heb zo mijn eigen mening om het weer “normaal” te krijgen in Nederland. Deze mening wordt echter niet door iedereen in dank af genomen dus zal het ook laten om het hier te verkondigen.

 30. @ Xan: ik zeg niet dat t nooit gebeurde vroeger maar t kwam wel minder vaak voor en zeker jongetjes van 17 die met een pistool liepen te zwaaien waren een behoorlijke zeldzaamheid.

  @Cleo: daar vind ik dat je de fout ingaat “een kind op een bepaalde leeftijd gaat altijd zijn/haar eigen gang. De enige hoop die we kunnen hebben met z’n allen is dat het op tijd inziet dat pa en ma niet altijd “zeiken” maar soms ook wel eens wat zinnigs te vertellen hebben

  Je KAN kinderen niet hun eigen gang laten gaan, tuurlijk moeten ze hun eigen dingen ontdekken maar als ouder moet je soms ook gewoon een grens stellen. En daar kun je beter zo vroeg mogelijk mee beginnen want als ze eenmaal een jaar of 15 zijn kost het je vele malen meer moeite om ze binnen die grenzen te houden (Believe me…. I know ;-)).
  Waarmee ik niet wil zeggen dat t dan niet meer lukt… het kost alleen veel meer tijd en energie

 31. @Nico, ik kan ook op je log jouw mening niet vinden…ben wel benieuwd eigenlijk

 32. @ Madd: En toch doen ze hun eigen dingen. Maar als je de grens er goed hebt ‘ingestampt’ dan moet het goed gaan. Maar de omgeving waarin de kinderen acteren zorgt voor een soms vreemde manier van handelen van een kind. Dus doen ze uiteindelijk wel hun eigen ding, maar hopelijk zit daar genoeg van normen en waarden in en hopelijk heeft de negatieve omgeving er zo weinig mogelijk effect op.

  @ Nico: Als je a zegt moet je ook b zeggen. Dus zeggen dat je een manier hebt, maar hem niet zeggen…. Ik ben eigenlijk wel benieuwd.

 33. We denken allemaal dat we in een vrij land leven waar we onze mening mogen verkondigen. Helaas ben ik door schade en schande er achter gekomen dat dat helaas niet waar is.

  Wie een beetje helder nadenkt komt vanzelf tot een conclussie.

 34. daar vind je vaak zijn mening wel.

  (moest daar nog achter)

 35. En dat echtpaar leefde ook als kluizenaars. Vandaar dat niemand ze heeft gemist.

  @ Xandra
  Wil je bij je prijs ook een hoopje aarde van de kinderboerderij?

  Baarn=Baarn

 36. @ Madd en NIco: Daar staat toch niet direct iets schokkends?

 37. Laat mij er ff buiten… Ik zei alleen dat je daar vaak zijn mening leest.

  IK heb niks gezegd over schokkende dingen (moet eerlijk zeggen dat ik m zelfs nooit lees)

 38. @ Nicoooooooo, is hij weer weg???

 39. Ik geloof t wel…

  maar hij komt vast wel weer een keer terug

 40. Was alleen nieuwsgierig…

 41. ff afwachten dan…

 42. Hij zegt het toch niet…

 43. waarschijnlijk niet… maar je weet t nooit

 44. Ik weet het wel De maatschappij is (te) hard geworden ( ik, ik, ik , dan ik en ik en dan de rest ) en de overheid was veel te soft, is veel te soft en blijft veel te soft.
  Het gezag is totaal verdwenen ( volgens mij geheel te wijten aan het zgn. gedoogbeleid op welk vlak dan ook ) en zoals het altijd en overal gaat : geef iemand een vinger en ze nemen de hele hand.
  Oplossing ( mijns inziens ) : De politie en justitie geheel de vrije hand geven, altijd en overal “Zero -Tolerance beleid “,
  lijfstraffen invoeren ( jatten : hand eraf, nog een keer jatten ; 2e hand eraf, moord met voorbedachte rade : doodstraf . Recidevisten in het openbaar aan de schandpaal; d.w.z met foto, naam en toenaam kenbaar maken * the american way* ,enz. enz. )
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden ! Cliché….. ik weet .

  Terug naar de normen en moraal van 100 jaar geleden !!

  Zo…. ben het ff kwijt…….:-)

 45. Opmerking: vaag he we wijzen naar de maatschapij… Wij zijn de maatschapij!!. En wat wezelijk veranderd is ??
  kennen jullie dat spotje van vuurwerk dit jaar herinderen ?? kijk je toe of handel je ??
  We hebben telang toe gekeken en telang gelaten Tja als je dan ineens de lijn wilt vasstrekken krijg je inderdaad problemen
  ik ken me herinderen dat de *buurt* als ware de kinderen mee opvoede, nu is het allen voor zich en kent men vaak de meeste uit de straat niet eens
  tja… Ouders/omgeving etc die bepalen iemand zijn vorming qwa normen en waarden

 46. het is dus niet DE ouders de schuld of De noemhetmaar op
  Het zijn verschillende factoren samen dat wil ik alleen aangeven

 47. Heel triest. Teken a.u.b. het condoleance register via mijn weblogje. Dank u!

Roept u maar!

Post Navigation