Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland heb ik niet maar ik heb het wel nodig. We hebben namelijk een afvoerprobleempje in de badkamer en ik heb geen flauw idee wat ik er aan kan doen (buiten de vloer eruit slopen maar dat is ook weer zo rigoreus). Toen ik gisteren weer es aan het tobben was in de badkamer bedacht ik me dat ik er maar es een postje aan moest wagen, het zou tenslotte best kunnen dat iemand een lumineus idee heeft.

Toch?!

Goed, het probleem. Inmiddels alweer een paar jaar geleden is mijn badkamer opnieuw getegeld, is er een nieuw vloertje gestort enzovoorts. Het eerste probleem hadden we al snel te pakken. Bij het storten van de nieuwe vloer en het tegelen waren ze vergeten de afvoer van de wasbak open te laten :-(. Gelukkig kwam ik daar achter voor ze vertrokken waren dus dat werd al snel weer opgelost. Nadat de badkamer opgeleverd was en de aannemer vertrokken bleek dat ze het overtollige cement van de badkamervloer door de afvoer hadden gespoeld en de halve afvoer bij de douche verstopt zat. Ook daarvoor zijn ze teruggekomen, hebben de boel doorgeblazen (of gespoten of geragd… geen id hoe ze dat doen) en toen konden we dan toch eindelijk douchen. Toch liep het water niet echt lekker weg. Wat ze precies gedaan hebben weet ik niet maar er ontstond regelmatig een soort van vacuüm in de afvoer waardoor het water in de douche bleef staan. Zodra je het deksel van het afvoerputje haalde liep het water weer wel weg.

Om een lang verhaal kort te maken: 1 van de keren dat het deksel eraf gehaald was is er een dopje van een shampoofles in de afvoer geschoten. Een dopje met zo'n beetje precies de maat van de leiding.

Vloer 2
Nou moet je weten dat de afvoer er wat apart bij ligt in mijn badkamer (vind ik tenminste). Hij gaat nl een centimeter of 7 naar beneden (das nog logisch) maar daarna ligt de afvoer een meter gewoon horizontaal in de vloer, er zit dus een haakse hoek in. Gevolg daarvan is dat dat dopje eerst die 7 centimeter naar beneden gezogen werd en toen volledig klem zat, precies in de bocht.
Sinds die tijd hebben we niet alleen last van het vacuüm maar ook nog van het dopje wat 90% van de afvoer afsluit en tegelijkertijd als een soort van zeef werkt. Zeepresten, haren enzo blijven nu achter dat dopje hangen zodat ook de 10% die nog wel open is steeds dichter begint te slibben.
Het dopje krijg ik er met geen 10 paarden uit omdat het nét in het horizontale deel van de buis is geschoten en ik  nog steeds geen inspector Gadget met buigbare vingers ben helaas

Goed, aannemend dat ik niet zo goed ben in uitleggen (en eigenlijk ook niet in tekenen maar 2 x 50% snappen is samen toch 100) nog even een tekening van mijn afvoer op dit moment:

Vloer 3

en het dopje zoals dat in de afvoer zit:

Vloer 4

En wat ik nu graag wil weten: is er iemand die enig idee heeft hoe ik dat dopje uit die afvoer krijg (zonder de vloer eruit te hakken), want ik begin dat gekl**t zo onderhand toch wel heel erg beu te worden

 

15 Thoughts on “Het beste idee van Nederland

 1. ik zou ff een loodgieter bellen, volgens mij ben je niet de eerste die zoiets heeft.

 2. Je zou met een zuignapje kunnen proberen er in te gaan en dat dopje vast te pakken. Of met een tuinslang met een hard “iets” er aan vast het ding door kunnen duwen.

  Verder gaat onze expertise hier niet (heb ’t M. even gevraagd ;-))

 3. Een lang flexibel iets aan het uiteinde insmeren met superlijm. Dat door de afvoer naar beneden drukken totdat je bij het dopje bent. Goed aandrukken. Dat laten drogen en trekken maar…
  Toch? (is het enige wat ik kan bedenken)

 4. @tanteneel: Dat is het laatste redmiddel… loodgieters zijn duur

  @han: Dank M. van me maar ik heb er niks aan, door die haakse hoek kun je er vrijwel niet bij, ben altijd al anderhalf uur aan het etteren als er zich weer es een berg haar om het dopje verzameld heeft. Doorduwen durf ik niet want stel dat ie dan in de volgende bocht weer zo klem blijft zitten, dan ben ik helemaal in de aap gelogeerd want daar kan ik echt never nooit meer bij

  @Cat: Hmm.. dat zou ik nog es kunnen proberen alhoewel ik betwijfel of de lijm genoeg kracht heeft om te blijven zitten. ( en zie het al helemaal gebeuren dat ik straks ook nog aan het dopje vast zit… nou dan loopt er helemaal geen water meer door! ;-))
  En het is natuurlijk altijd nat in die afvoer… wat het plakken ook niet makkelijker maakt maarrrr: niet geschoten is altijd mis. Mocht het lukken ben je de eerste die het hoort

 5. of iets een gloeiend heet ijzerdraadje, wachten tot t versmolten is met doppie en dan porberen er uit te sjorren. Die hoek is alleen een beetje link. Je moet iets duns en flexibels hebben wat ten eerste die hoek maakt maar ook waar je op die eerste paar centi-/milimeter van het horizontale stuk genoeg kracht kan zetten. Dus moet je iets verzinnen met 2 attributen. 1 om de dop mee te pakken en een latje ofzo om er naast te kunnen duwen om t naar beneden te houden…euh…ik doe ook wel ff tekening. Is een makkelijker uitleggen.

 6. of iets een gloeiend heet ijzerdraadje, wachten tot t versmolten is met doppie en dan porberen er uit te sjorren. Die hoek is alleen een beetje link. Je moet iets duns en flexibels hebben wat ten eerste die hoek maakt maar ook waar je op die eerste paar centi-/milimeter van het horizontale stuk genoeg kracht kan zetten. Dus moet je iets verzinnen met 2 attributen. 1 om de dop mee te pakken en een latje ofzo om er naast te kunnen duwen om t naar beneden te houden…euh…ik doe ook wel ff tekening. Is een makkelijker uitleggen.

 7. poging uitleg met tekeningetje

 8. zeg maar poster ipv tekening…sorry to fuck up your layout

 9. No worries

  Secondelijm lijkt me een goed plan. Zorgen dat de douche een volle dag niet wordt gebruikt.

 10. Probeer m met een trekveer los te krijgen zodat je m eruit kan wippen.

 11. Google eens op “flexibele grijper”. De eerste hit is volgens mij al dé oplossing.

 12. Mijn vriendje zegt dat ie “alles” kan, ik ga hem zo, als hij wakker is, deze uitdaging voorleggen.

 13. Alhoewel..Jij bent zelf ook al erg slim en handig. Als jíj het al niet weet?

  Wat let je de vloer wél open te breken?

  Ik heb overigens in mijn vrij nieuwe badkamer net zo’n raar probleem, putje moet open om goed water weg te laten lopen.:(

 14. Ik heb een keer een cursus brainstormen gehad en daar werd heel toevallig als voorbeeld een vergelijkbaar probleem voorgelegd. Iemand had de volgende oplossing. Je moet gewoon boven dat putje gaan staan en dan lief roepen: ‘poele poele poele poele’.

 15. Nah jah, doe dit idee maar niet plaatsen, maar alle bovengenoemde oplossingen vergroten het probeem alleen maar denk ik. Bel een loodgieter, misschien kan het doppie met een vacuumpomp uit de leiding gezogen worden…
  Ik dacht trouwens dat ik alleen maar gekke dingen mee maak, maar jij kan er ook wat van hoor

Roept u maar!

Post Navigation