Dokument

dokument
Ik weet niet of iemand het gisterenavond gezien heeft: “Dokument”. (hier kun je de uitzending ook (nog een keer) bekijken)
Het ging over een licht verstandelijk gehandicapt stel. Het meisje (Daniela) was zwanger geraakt en ze gingen nu samen voor de baby zorgen.

Daniela kan amper voor zichzelf zorgen, laat staan een huis bijhouden, koken en een baby gaan verzorgen en grootbrengen.

Tijdens het programma zie je dat ze hulp krijgen van allerlei instanties waaronder een gezinshulp. Die gaat haar o.a. leren koken, haar idee van koken was nl. een blik soep opentrekken.
Dit lukt zo te zien vrij aardig want je ziet haar aardappels, groente en vlees opzetten.
Terwijl ze hier mee bezig is begint de baby (die op dat moment geloof ik een week of 4 is) te huilen.
Ik heb vanaf dat moment weinig meer van de rest van de documentaire meegekregen…. ik hoorde alleen die baby nog maar krijsen maar zij? Zij verblikte of verbloosde niet, ging door met koken en daarna gingen ze samen op hun gemak zitten eten (al die tijd krijste het kind maar door…).

Na een paar weken lag de baby in het ziekenhuis, hij was ondervoed.
Hoewel zowel de huisarts als de kinderarts het niet verantwoord vonden deze twee mensen voor een baby te laten zorgen (en in de toekomst nog meer problemen voorzagen) ging de baby toen hij weer aangesterkt was mee terug naar huis. (Wel onder voorwaarde dat ze 24u p/w begeleiding krijgen van een z-verpleegkundige)

Ik misgun dit stel niets, ze doen hun best maar oh… wat heb ik een medelijden met die baby en wat hoop ik dat dit goed afloopt….

(Het meisje was overigens binnen een maand of 2 weer zwanger.. onder druk van verschillende instanties heeft ze de zwangerschap laten beeindigen.. )

*Het schijnt trouwens wel dat het drie maanden na de opnamen goed gaat met het gezinnetje, ik hoop dat dat zo blijft.*

16 Thoughts on “Dokument

 1. Niet gezien wel verscheurend idee erbij. Moet je nou ingrijpen of niet. Moet je die mensen nou ook een ‘normaal’ leven gunnen of moet je kijken naar de toekomst (is er een ‘normale’ toekomst voor zo een kind?)? Vragen die onbeatwoord iedere keer in zo een geval naar voren komen. Je zult maar bij de kinderbescherming werken zeg…..

 2. SisaO, de Kinderbescherming is een officiele instantie welke in veel gevallen eerder schade aanricht ipv iets goeds. Wijsheid haal je niet uit boekjes, maar door met de betrokkenen te praten, en hun omgeving te LEREN KENNEN. Op de eerste plaatst zouden ze eens naar de KINDEREN zélf moeten luisteren ipv zich krampachtig aan zogenaamde theoriee vasthouden.

  Sinds 1998 maak ik deel uit van een kinderorganisatie, welke dagelijks te maken heeft met De Kinderbescherming. Ik kan niet anders zeggen dat hun werkwijze/bureaucratie in het algemeen een SCHANDE is!

  Driewerf BAH!

 3. Misschien wel Bananas, ik heb gelukkig nog nooit met ze te maken gehad dus kan er niet over oordelen… maar toch kan ik me sisaO’s opmerking wel voorstellen…

  Het lijkt mij ook een hondenbaan!

 4. @Bananas: Ik werk ook dagelijks met de kinderbescherming, maar ook met de kinderen. En ook in de situatie die Madd beschrijft. De kinderbescherming is van de overheid en zit dus vol bureaucratie, dat kun je hun niet kwalijk nemen, maar moet aan de regering van de afgelopen 20 jaar verweten worden.

  En het is een heel ondankbare taak om toch altijd de verkeerde beslissing te nemen. Je moet ze toch nemen en dat stoot dan altijd mensen tegen het toch al zere been.

 5. Sisao, de genomen beslissingen vallen idd onder de hoofdverantwoording van het Min.v. Justitie, maar ik praat over de KB want per slot van rekening heeft de gewone burger op de eerste plaats met hun te maken en hadden wij het hier ook over hun. Waar wij systematisch tegen aan stoten, is het feit dat men bij de KB een totaal ongeïnteresseerde houding aanneemt en nauwelijks de moeite neemt om naar betrokkenen te luisteren. In het verleden is het dikwijls voorgekomen dat een rechtbank een, in het welzijn v/h kind, de juiste beslissing neemt, en vervolgens de KB ertegen ingaat door 1) in Hoger beroep te gaan 2) alsnog een ouder door bureaucratische regelgeving DWINGEN om deze volgens aan hun regels te laten conformeren met alle gevolgen van dien. Zoals in veel gevallen met hun gebeurd is.

  Niemand die mij wijs kan maken dat er geen vingertje uitgestoken KAN of MAG worden naar de KB, immers, zij zijn een onderdeel van het systeem. De ongeïnteresseerde houding zoals hierboven beschreven wordt door medewerkers op na gehouden, mensen die de dossiers in een lade gooien en om 5 uur naar huis toegaan en duidelijk laten blijken dat het ze geen ene drol kan schelen. Even voor alle duidelijkheid: Er zijn uitzonderingen. Maar ik heb met ong. 150 gevallen te maken gehad en er loopt duidelijk een patroon.

  Zie je het kind hier linksonder in beeld naast de banner? Juist ja, dat was mijn kind…

 6. @ Bananas: Ik onderschrijf je stuk ten dele en zie inderdaad hetzelfde als wat jij ziet. Ik zie ook een tendens (waar tegenwoordig niet eigenlijk). En ik bespeur ook in/onder de media, rechtbank en burgers hetzelfde beeld van de RvdK. Maar wat ik wil aanstippen is dat de RvdK wel degene is die op de schopstoel zit, omdat zij beslissingen nemen. Altijd ten nadele van iemand.

  Ik heb zelf een hogere pet op van Bureau Jeugdzorg en dat soort instellingen qua hulpverlening en intresse (alhoewel die soms daar ook zoek is), maar begrijp dat de overheid toch een log orgaan in stand wil houden om ‘moeilijke beslissingen’ te nemen.

  Ik ben het dus met je eens, er schort veel aan de RvdK, maar toch voel ik mee omdat zij ook maar hun best doen (dat hoop ik dus maar, maar als ik jou zo lees moet ik daar aan twijfelen).

 7. @ Bananas: Wat is er met jou en je kind gebeurd dan? Of wil je dat niet uitleggen? Dat wil ik dan best begrijpen.

 8. Ah, ik zie dat wij zo’n beetje dezelfde mening delen, vooral wat betreft je BJ.

 9. Waarschijnlijk wel, iemand die bij BJ gaat werken vind ik een held! Echt waar, je krijgt daar zoveel troep over je heen en zoveel muren worden opgeworpen dat deze mensen echt een pluim verdienen!

 10. En tuurlijk mag je het vragen, maar antwoord krijg je in mail

 11. Ik heb me maar ff stilgehouden…

 12. Ik heb het ook gekeken. Het was voor mij heel erg moeilijk om er naar te kijken.

 13. Hoe bedoel je dat precies esthertje?!

  (Ik vond het ook verschrikkelijk om te zien maar heb het id dat jij iets anders/meer bedoelt)

 14. Nou, het het kwam eigenlijk op het eind. Dat stukje tekst: 3 weken na de opname bleek Daniela opnieuw onverwacht zwanger.
  Ik ga me nu ff helemaal in de zelfmedelijden wende dus pas op:
  Zij, die zo’n kind eigenlijk een weinig rooskleurige toekomst kan bieden is in een poep en een scheet zwanger en ik.. ik wip me helemaal suf zonder resultaat! En dat nu bijna 2 jaar lang!

 15. Kan me voorstellen dat dat wat wrang is ja…

  Weet eerlijk gezegd ook ff geen zinnig antwoord, behalve dat ik hoop voor je dat het nu wel snel lukken gaat!

Roept u maar!

Post Navigation