Baby-boom

Nee, het is niet wat je (waarschijnlijk) denkt. Geen baby-boem maar gewoon op z'n nederlands baby-boom.

De boom van m'n opa staat inmiddels alweer een jaar of 20 hier in de voortuin en ieder jaar wordt ie groter en mooier. Het heeft heel wat jaren geduurd voor ie ging bloeien, op een gegeven moment was ik zelfs bang dat ik nooit kastanjes aan m'n boom krijgen zou maar inmiddels bloeit ie elk jaar uitbundiger dan het voorgaande jaar en ligt rond september de hele voortuin vol met de mooiste kastanjes. En ik ben nog steeds zo blij met die boom, ieder voorjaar wanneer er weer nieuwe bladeren en bloemen in komen, zomers wanneer ie schaduw geeft, het najaar wanneer de kastanjes naar beneden komen zetten en de bladeren beginnen te vallen (tot grote ergernis van de buurman want die heeft een hekel aan blaadjes in zijn tuin ;-)) en zelfs 's-winters wanneer alleen z'n "geraamte" nog zichtbaar is. Iedere dag weer herinnert ie me aan mijn opa en oma.
Dit jaar was er voor het eerste een kastanje op precies de goeie plek terecht gekomen en was er een heel klein boompje uitgegroeid. Ik helemaal blij, een kleinkind van opa's boom!

Het enige nadeel was dat ie precies (zoals je op de foto al kan zien) in een stukje tuin stond wat de katten van de buren als kattenbak gebruiken en dan zijn het ook nog eens ranzige katten: ze begraven niet net zoals elke andere fatsoenlijke kat hun hoop ergens onder de grond maar kakken er gewoon bovenop. Dat is 's-winters al niet echt prettig maar 's-zomers is het ronduit ranzig!

boompje

Ik heb al vanalles geprobeerd maar krijg met geen mogelijkheid die katten weg, zelfs wanneer ik 7.000 sateprikkers in de grond zet presteren ze het om de stront precies tussen 4 prikkers te mikken of, als ze in een lollige bui zijn, de drol over een stokje heen te persen zodat ie als een vlaggetje in mijn tuin staat.

Een paar weken terug had ik een nieuwe oplossing bedacht: ik leg er gewoon van dat zeil over, wat normaal gesproken onder je tegels het onkruid tegenhoudt. Er was alleen 1 probleem… hoe moest ik dat met m'n boompje gaan doen?

Ergens anders in de tuin was geen optie want ik heb geen plek meer in de tuin voor nog zo'n reus van een boom maar ik kon het niet over m'n hart verkrijgen hem dan maar gewoon dood te laten gaan. Uiteindelijk heb ik het boompje in een grote pot gezet en dat leek me voorlopig een prima oplossing. Helaas had ik er geen rekening mee gehouden dat het boompje veilig en wel onder z'n moeder stond en dus vrijwel geen water kreeg wanneer het regende. Toen hij nog in de volle grond stond was dat geen probleem maar in een pot droogt de grond wel heel erg snel uit.

boompje dood

Voor ik dat door had waren vrijwel al z'n blaadjes al helemaal verschrompeld en zelfs al gevallen :-(. Danny wreef het er nog even in "mam… je hebt de baby-boom vermoord. Ga je schamen!"
Nou was schamen niet het goeie woord maar ik baalde er verschrikkelijk van. Eindelijk had ik een stekje van de boom en dan help ik 'm vakkundig om zeep. Niet van plan het zo snel op te geven heb ik een berg potgrond bij de boom gegooid, hem in de achtertuin gezet zodat ik hem elke dag zou zien en water kon geven. Even leek het er op dat het niet zou gaan lukken, ook de laatste blaadjes werden bruiner en bruiner en vielen uiteindelijk van het boompje af. Aan het eind van de rit waren er nog 2 hele kleine blaadjes over maar ook die werden al bruin en het was duidelijk dat ook die het niet zouden gaan redden.

It's alive! ;-)Toen het ook nog eens zo warm begon te worden leek het helemaal een reddeloze zaak maar ik bleef volhouden. Elke dag kreeg gaf ik hem een paar liter water en van de week werd mijn volhouden eindelijk beloond: er kwam een nieuwe knop aan m'n boompje!

Klinkt vreemd misschien maar ik was als een kind zo blij! Het "kleinkind" heeft het overleefd, nu alleen nog een mooi plekje voor hem vinden. (en de komende tijd vooral geen water vergeten te geven!)

One Thought on “Baby-boom

  1. Zeg, beloof me dat Demi later nooit van niks zal weten en maak je geen zorgen.

    ze krijgt vandaag haar muntjes haar steentjes en haar ketting.

    Mocht je haar spaargeld moeten gebruiken om je leven te kunnen betalen, doe dat dan, zorg dat je het nog 1.5/2 jaar uit kan zingen.

    Lak’ech

Roept u maar!

Post Navigation