50 Irritante opmerkingen van je moeder

Ik bladerde door een lijstje, “50 irritante opmerkingen waarmee je moeder je gillend gek maakt“. Opvallend hoeveel er tussen staan die ik herken, opvallend ook dat niet alleen mijn moeder een zeikerd was (wat ik wel dacht ;-)) maar schijnbaar is het normaal.

We worden allemaal zo. Wat een ellende! Mijn kinderen komen goed weg want ik heb ze al jaren geleden al gezegd dat ze een kussen op mijn kop moeten drukken als ik ook zo word. En die van mij zullen dat waarschijnlijk nog doen ook dus dat probleem heb ik vast getackeld.

Ik vind die opmerkingen (de kleine steken onder water en vaak ook gewoon een por een meter boven water) ongeacht het feit dat mijn moeder overleden is, nog steeds irritant. Dus mijn moeder missen? Ja! Die opmerkingen? Nee, nog steeds niet.

Ik heb nog niet één keer “kon ze nog maar tegen me zeiken” gedacht. Ik mis wel het feit dat ze er altijd was, altijd (over ;-))geïnteresseerd, altijd (nodig of niet) bezorgd om mij en vooral de kinderen. Ik mis het irritante onverwachts binnenvallen en verwachten dat ik tijd en/of zin heb, ik mis het telefoontje om 8 uur ‘s-morgens op mijn verjaardag, ik mis de zinloze vragen over waar mijn kinderen uithangen (bed/school/Bulgarije… altijd dezelfde en te verwachten antwoorden), ik mis iemand die zoveel van me houdt….

Maar het zeiken, het zeiken kan me nog steeds gestolen worden, kan me er zelfs nog steeds boos over maken. Het is nergens voor nodig en je bereikt er alleen het tegenovergestelde mee van wat je ermee wil bereiken. Het heeft de relatie tussen mij en mijn moeder op tijden onnodig moeilijk gemaakt. Zoveel tijd is er verspild aan ergernis en irritatie onderling. Tijd die besteed had kunnen worden aan leuke momenten, gezelligheid en lachen. Alleen al daarom deze post, om mezelf nog een keer op mijn hart te drukken: “An, wordt asjeblieft niet zo!”

De 50 vh lijstje:‘Nee, je hoeft niet te komen, ik heb maar 39.8°C.’/‘Wat ben je laat, ik zit al uren op je te wachten’ (als je rond koffietijd hebt afgesproken)/‘Niets aan de hand, maak je maar geen zorgen’/‘Nee hoor, ik doe de afwas wel weer in mijn eentje’/‘Na alles wat ik al voor jou heb gedaan…’/‘…ik weet het nog goed, 32 uur weeën’/‘Als ik toch eens jouw kansen had gehad’/‘Heb je nou je zin? Nu is je vader overstuur!’/‘Nee, laat maar, ik wil me niet opdringen. Ik ga hier wel in een hoekje zitten’/‘Ik denk niet dat ik nog lang te leven heb’ (bij een blauwe plek)/‘Je broer komt wél en die woont verder weg dan jij’/‘Geeft niets dat je me niet kon komen halen. De regiotaxi reed slechts 317 kilometer om’/‘En de chauffeur wilde geen plaspauze houden bij een tankstation’/‘Maar het is niet jouw schuld als ik straks blaasontsteking heb, hoor’/‘Spreek me niet tegen, daar krijg ik hoofdpijn van’/‘Je belt me nooit …’ (je krijgt de kans niet eens, zo vaak belt zij jou)/‘Maar je kunt me toch wel even naar de pedicure rijden? En daar wachten tot ik klaar ben?’/‘Woonde je maar wat dichterbij, ik zie je bijna nooit’/‘Bel je me als je thuis bent? Desnoods midden in de nacht. Anders kan ik niet slapen’/‘Nicht Renske heeft laatst een Rijn-reis gemaakt met haar moeder’/‘Hou je dát aan?’/‘Ik zal zó blij zijn als jullie terug zijn van vakantie’/‘Let maar niet op mij, ik ben niet belangrijk’/‘Het is mijn schuld, ik heb gefaald als moeder’/‘Het heeft geen zin hierover te praten, je doet toch wat je wilt’/‘Ik wil geen vreemde mensen over de vloer, jij kunt toch wel helpen met schoonmaken?’/‘Ik dacht dat je dóód was’ (als je niet binnen drie minuten terug appt)/‘Hoezo komen jullie niet? Dit kan wel eens de láátste keer zijn dat ik het paasontbijt kan verzorgen’/‘Ik ben niet boos, alleen een beetje verdrietig’/‘Dus je gaat naar je schoonmoeder? Wat gezellig voor haar’/‘Straks ga je ook Moederdag zeker bij haar vieren’/‘Het zijn natuurlijk mijn zaken niet, maar…’/‘Nee, je hoeft me niet van het station te halen, ik neem wel een dure taxi’/‘Ik moet altijd alles alleen uitzoeken’/‘Ik zal mijn mond houden, maar had ik het niet gezegd?’/‘Omdat ik zwanger raakte van jou, heb ik niets meer van mijn eigen leven kunnen maken’/‘O, liefje, wat fijn dat je belt…’ (begin van moppermonoloog van drie kwartier)/‘De dochter van de overburen gaat elke week met haar moeder naar de kapper’/‘De dochter van de buurvrouw doet altijd de nagels van haar moeder’/Drie bakjes met kliekjes: ‘Hier, neem nou mee, anders moet ik het weggooien’/‘Kind, dat had je nu niet moeten doen. Heb je het bonnetje nog?’/‘Goed hoor. Wat jíj maar wilt.’/‘Natuurlijk kan ik nog best de lamp in de plafonnière verwisselen’ (loopt met rollator)/‘Nee hoor, ga maar zonder mij, ik red me wel’/‘Denk aan je vaders hart’ (is 27 jaar geleden gedotterd)/‘Geen scène maken waar andere mensen bij zijn’/‘Je wordt nog eens mijn dóód’ (je bent vijf minuten te laat)/‘De kinderen van Karin komen altijd wél naar alle verjaardagen.’/‘Je ziet er moe uit, geen wonder dat je het te druk hebt voor ons’/‘Ga je alweer weg? Je bent er nog maar net!’

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Roept u maar!

Post Navigation